KezdőlapReceptekKöretCukkinisajt
KezdőlapReceptekKöretCukkinisajt

Cukkinisajt

A fokhagyma inkább gyógyszer, mint étel vagy fűszer. A rendszeres fokhagyma- és hagyma fogyasztás nem ajánlott a benne levő alkaloidák mellékhatásai miatt.
Tudtad, hogy még a paleónak mondott kemény sajtok is tele vannak számunkra idegen fehérjékkel (melyekből az emésztés során még kazomorfin (ópiát) is keletkezik), rengeteg hormonnal (szteroidok, ösztrogének, növekedési hormonok, …) és hasonlókkal?

Hozzávalók:

  • 1 közepes cukkini
  • 3 evőkanál zselatin
  • fél citrom leve
  • (1 bő teáskanál parmezán)
  • (fokhagymapor)
  • (szárított zöldfűszerek)
  • (kurkuma) – sárga színt ad neki
  • (szárított hagymapor)
  • (1-2 kanál kókuszzsír)
  • (friss snidling)

Macskovics Macsek sajtja:

sajt készítése cukkiniból

“Első, saját készítésű cukkini-sajtom. Igazán mennyei 🙂  Külön köszönet Tormás-nak, az inspirációért 🙂 Egy közepes cukkinit meghámoztam, puhára pároltam fél deci sós vízben. Leöntöttem a vizet, tettem mellé kevés sáfrányt, fél citrom levét és egy bő teáskanál parmezánt. ( erőteljes aromájú és kemény sajt, a paleo jelen tudásom alapján ezt engedi, meg a pecorino-t és a cheddart, kis mennyiségben), 3 ek. zselatint. Összeturmixoltam és szilikonos muffinformában hűtöttem, egy éjjre ment a hűtőbe. Teljesen sajt-élmény! :)”

 

Fűszerezés ötlet Benedek Saroltától:

“Só, fokhagymapor, pici kurkuma, vöröshagymapor (elhagyható), citromlé, vmilyen szárított zöld fűszer (metélőhagyma/medvehagyma/petrezselyem/bazsalikom), és 1-2 kanál zsír is megy bele, amitől krémesebbé válik.

Én élesztőt nem használok, a cukkinit pedig puhára főzöm enyhén sós vízben. Nekem bevált”

Torma Lídia képe:

Saját sajtom(egyben egy újabb színvariáció :D):

Anyibban változtattam, hogy nem hámoztam meg a cukkinit, és serpenyőben, bő kókuszolajon sütöttem meg, majd még ehhez adtam még plusszban is kókuszzsírt. Friss snidlinggel, görögsaláta fűszerkeverékkel, aszkorbinsavval (amikor már azért nagyjából kihűlt – nem volt itthon citrom), sóval és kurkumával és egy teáskanál szárított-reszelt parmezánnal fűszereztem 🙂

[pe2-image src=”http://lh5.ggpht.com/-JCYGKPBZ1_s/VBIlQHC-RhI/AAAAAAAAuRA/ggruWYUQals/s144-c-o/20140912_004202.jpg” href=”https://picasaweb.google.com/103360658798433473137/201409112?authkey=2trHFji4Rk4#6057945407466391058″ caption=”” type=”image” alt=”20140912_004202.jpg” ]

3 hozzászólás

  1. Ez poénos 🙂 Egypár órája meg is csináltam, még az amúgy sajtszerető kedvesem is közölte, hogy ezt meg kell kóstolnia. A zsírt kifeledtem (igaz, elfogyott a kedvenc kókuszzsírom), a fokhagyma kissé túl sok lett, az enyém is zöld, zsengébb cukkini volt, dehogy hámoznám meg, s pekándiódarabkák is vannak rajta s kevés Grana Padano benne. Próbálkozni fogok más variációkkal is, az biztos!
    Nekem nincs szükségem sajtra (akkor sajtot ennék, néha eszem is, de még ritkábban szeretném), csak valamire, amit belepakolhatok pl. a (paleo) pitámba, mert a zöldségek kevesek, tojással meg tudom oldani, de abból nincs mindig elég, a pitába magába sem mindig jut (olyankor nem eszünk pitát), s erre ez az étek teljesen meg fog felelni.
    Hihetetlen, hogy mik vannak. Belém is szorult némi gasztrokreativitás, de mindig találkozom olyan dolgokkal, amikre én nem is gondolnék… A cukkini sokszor szerepet játszik bennük, sokoldalú növény.
    Úgyhogy most lelkes vagyok, köszönöm 😀

    • És finom volt? 😀 ezt kihagytad 🙂 Párodnak is ízlett? 🙂

      • Amikor írtam, akkor a párom aludt, a készítmény pedig kissé lágy volt (bár attól még eléggé megkóstoltam). Csak ugye, elkövettem pár hibát, ami módosította az eredményt, bár azzal együtt is ízlett, úgyhogy most, hogy megint van cukkinim, alaposabb tesztet fogok végezni 🙂 Kíváncsi vagyok, sajt nélkül s különböző fűszerezéssel milyen.

Szólj hozzá

Az e-mail címed nem lesz publikálva.

Question   Razz  Sad   Evil  Exclaim  Smile  Redface  Biggrin  Surprised  Eek   Confused   Cool  LOL   Mad   Twisted  Rolleyes   Wink  Idea  Arrow  Neutral  Cry   Mr. Green

Görgess a lap tetejére
Kérlek, kövess minket a Facebookon is!