KezdőlapBlogA fokhagyma és hagyma rendszeres fogyasztásáról
KezdőlapBlogA fokhagyma és hagyma rendszeres fogyasztásáról

A fokhagyma és hagyma rendszeres fogyasztásáról

A Fokhagymáról néhány érdekesség – amiről nem sok helyen hallani

Mi a baj a fokhagymával és a hagymákkal?

 • a fokhagymában és a hagymában egy olyan instabil nitrogénkötés van, amihez hasonló a THC-ben található
 • a tanulmányok azt mutatják, hogy a fokhagyma akadályozza az alfa agyhullámokat
 • EEG tanulmányok kimutatták, hogy nehezebb elérni a relaxált tudatállapotot, ha fokhagymát vagy hagymát eszel

102024003_garlic_260991c

 • Napokba telhet kitisztulni és megtapasztalni, hogy mire képes az agyunk.
  Ha gyakran eszel hagymát, fokhagymát, akkor sose tudod meg, hogy milyen hatása van és milyen lenne nélküle.
 • Szoktál meditálni? Jógázni? Próbáld ki milyen fokhagyma/hagyma nélkül pár hétig. Aztán kezdd el enni újra és figyeld meg a különbségeket
 • Enyhe fejfájásod van, lassú a gondolkozásod, figyelemzavarod van, vagy csak nehéz fókuszálnod a munkára? Próbáld ki, hogy 3 hétig nem eszel fokhagymát!

Dave Asprey podcastjai a fokhagymáról magyarul

A fokhagymában és a hagymában is instabil nitrogénkötések vannak, mindkettőnek kognitív hatásai vannak, megakadályozzák az alfa agyhullámokat. Amit ez jelent, az a tipikus olasz feleség sztereotípia, tudod, a forrófejűség a rendszeres, magas dózisú fokhagymától és hagymától alakul ki. Mindkettő csodálatos gyógyszer, de ha azt hiszed, hogy ha minden nap eszel hagymát/fokhagymát (különösen fokhagymát, mert az a legerősebb), azzal jót teszel magadnak, észre kéne venni, hogy egy fejlettebb meditációs gyakorlat nem fog menni fokhagymával. EMG géppel is ellenőrizhető, hogy tényleg megakadályozza az alfa agyhullámokat. Ha belső békére, nyugalomra és kevesebb stresszre vágysz, a hagymát és a fokhagymát meg kell hagynod orvosságnak és nem ételként kéne rá tekinteni. Ha terhes vagy, a baba is kevésbé fog rugdosni és nyugodtabb lesz, ha nem eszel fokhagymát.

A fokhagymát és a hagymát a hagyományos gyógyítás orvosságként tartja számon. Fertőzések esetén tehát ehetünk hagymát, fokhagymát. A hagymák már amiatt se valami jók , mert sok cukor van bennük. A fokhagyma és a hagyma ezen kívül szúrós szagot árasztanak, és az a molekula, ami ilyen szagú, tartalmaz egy instabil nitrogénkötést. Ez ugyanaz a fajta kötés, ami a legtöbb pszihoaktív szerben megtalálható, beleértve a THC-t.

Egy EEG kutató, akivel az évek során dolgoztam, akit nagyon érdekel az agy teljesítménye – Jim Heart – észrevette évekkel ezelőtt, hogy az emberek nem tudnak alfa állapotba jutni – a pihentető fókusz zónába – ha fokhagymát, vagy hagymát ettek korábban. Eleinte teljesen szkeptikus voltam, egészen addig, amíg nem töltöttem egy hetet azzal, hogy haladó ZEN állapotba jussak. Tehát miután megtanultam, hogyan kerülök ebbe az állapotba, már teljesen biztosan meg tudom állapítani a különbséget. Ha fokhagymát ettem, 4 napba telt miután újra el tudtam érni ezt az agyi állapotot.
Andrew-nak […] pont ugyanez volt a tapasztalata. Miután a Dual-N-Back programmal edzette az agyát (és sikeresen nőtt az IQ-ja), ezt mondta: “Dave, nem hittem neked a fokhagymával kapcsolatban, de most, hogy edzettem az agyam, amikor fokhagymát eszem, az agyam nem képes arra teljesítményre, amire amúgy képes lenne.”

 

Egyéb fordítások a fokhagyma és a hagyma kevésbé ismert oldaláról

Reakcióidő

Mérnöki berepülőpilóta voltam Doc Hallan csoportjában, az 50-es években. A repülőorvos minden hónapban eljött és felhívta a figyelmünket a fokhagymára: “Ne merjetek fokhagymához nyúlni 72 órával azelőtt, hogy felszállnátok bármelyik gépünkkel, mert megduplázza/megtriplázza a reakcióidőt. 3x lassabb vagy, mint amikor nem eszel fokhagymát.”

A fokhagyma toxikus az emberek számára, mert a szulfon hidroxil ionok átjutnak a vér-agy gáton és mérgezőek az agysejtek számára. (Emiatt csökkenti a reakcióidőt is)

Pontosan ugyanemiatt az ok miatt tartják széleskörűen a kutyák számára is károsnak.

Kína, Nyugati orvoslás

Még, ha a fokhagymát ételként is használják a kínai kultúrában, károsnak tartják a gyomor, a máj és a szemek számára,  és azt tartják, hogy szédülést és zavaros fejet okozhat, ha túl sokat fogyasztunk belőle. A nyugati orvoslásban is széleskörűen elfogadott, hogy bár a fokhagyma megöli a rossz baktériumokat, de ugyanúgy a jókat is, amik az emésztőrendszer tökéletes működéséhez kellenek.

Taoisták, Hinduk, Buddhisták

A taoisták több ezer évvel ezelőtt rájöttek, hogy az hagymafélék családjának fogyasztása ártalmas az embereknek. Ezt a csoportját a növényeknek (hagyma, fokhagyma, snidling, póréhagyma, újhagyma) az ‘öt csípős illatú növény’-nek nevezték el. Úgy tartják, hogy a hagyma káros a tüdőnek, a fokhagyma a szívnek, a póréhagyma a lépnek, a snidling a májnak, az újhagyma pedig a vesének.

A hinduk is elkerülik ezt a növénycsoportot, amiket ők az “öt szúrós szagú növény”-nek neveznek. Amellett, hogy büdös test és szájszagot okoznak, megnövelik az idegességet, ingerlékenységet, nyugtalanságot és agressziót. Emiatt pszichikailag, érzelmileg, mentálisan és spirituálisan is károsnak tartják.

A buddhisták közül is kerülik a fokhagymát és a hagymaféléket, mert nem tudnak tőle meditatív állapotba kerülni.

 

 

Források:

https://www.bulletproofexec.com/transcript-bulletproof-radio-qa-nicotine-benefits-bulletproof-labs-top-hacks-236/ 
https://www.bulletproofexec.com/podcast-transcript-24-becoming-awesome-with-julien-smith/
http://www.bulletproofexec.com/transcripts/2-The_Dark_Side_of_Fat_Loss_With_Sean_Croxton.pdf

http://eatthesun.com/what-you-dont-even-know-that-you-dont-know-about-garlic/
http://rense.com/general76/Dpi.htm

Egy hozzászólás

 1. a póréhagyma is toxikus?

Szólj hozzá

Az e-mail címed nem lesz publikálva.

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Görgess a lap tetejére
Kérlek, kövess minket a Facebookon is!