KezdőlapReceptekDesszertKaka(ó)csinta
KezdőlapReceptekDesszertKaka(ó)csinta

Kaka(ó)csinta

A kakaó stimuláns, sok koffein van benne és theobromin. Egy tábla étcsokoládéban annyi koffein van, mint egy kávéban! Theobrominból még több. Ezek miatt csak nagyon ritkán fogyasszuk! Akkor is inkább délelőtt.
Helyettesítésére ötletek: karobpor, szőlőhéj őrlemény
Az édesítőkről: az eritrit ideiglenesen jó lehet, annak, aki rengeteg cukrot evett korábban és nem bírja ki nélküle, de amúgy antitápanyagnak minősül, rendszeres fogyasztása nem ajánlott. A xilit, a stevia és a mesterséges édesítőszerek szintén nem ajánlottak!

Nagyon kis mennyiségben fogyasztható édesítésre a méz vagy a nádmelasz, de ne minden nap és ne többet mint 2-3 kiskanál.

Receptet és képet készítette: Takács Tímea

 

Hozzávalók (1 kakaocsintához): 

1 tojás
1 tk kakaópor
1 tk kókuszreszelék

Elkészítés:

Palacsintaként kisütve.

Töltelék: 

1 tk eritrit
1 tk kókuszreszelék
1 tk kakaópor
1 tk Cocomas kókuszkrém
1 tk mák
1 tk víz
 

További töltelék ötletek:

Csokihabkrém: nem folyós, hanem keményebb kókuszolajat kezdjünk el habverővel verni (olyan szobahőmérsékletű keményet), adjunk hozzá kakaóport és poreritritet, addig verjük amíg habos nem lesz.
Kép és recept: Takács Tímea

Forráshttp://boszorkanykonyh.blogspot.co.at/2013/06/kakocsinta.html

3 hozzászólás

  1. Elég gyakori nálam ez az étel (bár mindig vastagon, nem tekerhetően, no majd legközelebb!), de az eszembe se jutott, hogy megtöltsem, hisz eleve kakaós, nekem az elég. Csupán eritrittel szórom meg. De ezt a csokihabkrémet ki fogom próbálni. Összetételben hasonló a csokiszószhoz, de az állag rengeteget jelent számomra. Régen képes voltam csak az alakjuk miatt megenni a nyomós habokat…
    Öndiagnózis alapján súlyosan palacsintafüggő vagyok. Nem tudom, miért, de nem tudok ellenállni a tekerhető kis valamik készítésének, pedig máig nem tudtam megalkotni az Igazit (ami ruganyos, szénhidrátszegény, finom és lehetőleg elég semleges ahhoz, hogy különféle dolgokkal lehessen megtölteni. ha determinálja a sós/édes irányt, az nem baj. s lehetőleg paleo is legyen, ne csak keto) s elképesztő sok időt el lehet vele tölteni, elég kalóriadússá téve az étkezést, ami direkt jó lenne, ha nem tartana olyan rövid ideig maga az evés. Nehéz dolgok ezek, de a legtöbbünknek megvan a maga hobbija és rögeszméje, ezzel együtt kell élni.

    • Nagyon jó cucc :)) csak nekem a sokadik próbálkozás után tönkrement tőle a habverőm 😀

      • Pedig a habverő még egész megbízható eszköz. Tudnék mesélni a konyhai kisgépek romlékonyságáról, de most már egész rendes, bár nem drága cuccaim vannak, olajos magokhoz való daráló meg minden 🙂
        Nos, ma is kakaocsinta, illetve a kakaótlan, simán csak kókuszos változata készült. Én 1 deka kókuszt használok tojásonként, így is roppant tojászabáló a nem hagyományos palacsinta (ami nem baj, ha 1. van elég tojás, 2. nem lesz rántottaízű a cucc s 3. az embert nem zavarja, hogy a fehérjebevitele nem lesz alacsony – 1 palacsinta nem palacsinta, de nekem 2 vagy 3 sem). Igazából eszembe se jutott kevesebbet beletenni, 1 szabványos mérő evőkanál nálam az alap. De így egy kicsit vastag és száraz, persze azért jó és mire való a töltelék, ugye. A párom baracklekvárral ette a kakaocsintát (házi, 100% gyümölcs, ha hőkezelt is, de valamit tenni kell a hatalmas terméssel), a kókuszosakat pedig csokiszósszal. Az itteni mákos töltelék gondolata nem ragadta meg, de egyszer majd kipróbálom. Én nem voltam éhes, jól sikerült a mai ebédem., épp csak megkóstoltam magában, hisz a tesztelés igen fontos. Vissza akarok állni a picit hosszabb távú ketóban nálam automatikusan kialakuló 20/4 időszakos böjtre, mert az nekem jó.

        A habverőre visszatérve, azt a régi kakaocsintáimhoz nem is használtam. Csak villával kevertem meg s ilyen vastag kakaós tojáslepénynek sült ki 🙂 De ma tekerhető lett, csak hát azért vastag. Legközelebb megpróbálom egy kis kókusztejjel vagy vízzel hígítani.
        Azon gondolkodom, hogy tartok egy palacsintahetet, amikor mindennap palacsinta lesz az ebédem, s azon túl már csak pár falat lesz a napomban (aztán valószínűleg úgyis borulna az egész, mert az egyik nap máshoz lenne kedvem, de ez lenne az alapállás). A Whole30-asok falnak mennének tőlem, sok paleós is, de az engem hol érdekel? Végre megtanultam paleocsintát sütni s egyre gyakrabban sütök, mert valamiért túlságosan vonz a dolog, bizonyára jót tenne, ha kiélném magam. Amikor sült krumplira vágytam, akkor azt ettem heti rengetegszer s elég jól lecsengett 🙂
        Sokféle palacsinta van, változatosságban nem lenne hiány. Nem mindegyik nap ennék olajos magvasat ám, nagyon szeretem a zöldségeseket, azokból legalább nem kell megálnom ötnél…

Szólj hozzá

Az e-mail címed nem lesz publikálva.

Question   Razz  Sad   Evil  Exclaim  Smile  Redface  Biggrin  Surprised  Eek   Confused   Cool  LOL   Mad   Twisted  Rolleyes   Wink  Idea  Arrow  Neutral  Cry   Mr. Green

Görgess a lap tetejére
Kérlek, kövess minket a Facebookon is!