KezdőlapReceptekItalKókusztej készítése gyorsan, egyszerűen
KezdőlapReceptekItalKókusztej készítése gyorsan, egyszerűen

Kókusztej készítése gyorsan, egyszerűen

 

Kókusztejet házilag elkészíteni nagyon egyszerű és egész olcsó is. Talán csak az egész tojásból vagy tojássárgájából készített tej az olcsóbb 🙂 Azon kívül, hogy egy, a tejnél finomabb tejhelyettesítőt kapunk, a kókusztej nagyon hasznos energiaforrás lehet sportoláshoz, agyi munkához is, a benne levő közepes láncú zsírsavak (MCT) gyors és könnyű felszívódása miatt! 🙂

A kókusztej receptje:

Kókusztej készítése gyorsan, egyszerűen
 
Hozzávalók
  • 50g kókuszreszelék (60-70 Ft)
  • 3-4 dl víz
Eszközök
  • kávédaráló
  • botmixer
  • szűrő
Elkészítés
  1. Az én kókusztejem úgy készül, hogy a kókuszreszeléket kávédarálóval pár perc alatt krémesre darálom, majd hozzáadom a vizet és botmixerrel összedolgozom.
  2. Ezután egy kis szűrőn leszűröm, kiskanállal jól átnyomkodom a szűrőn és kész is a házi kókusztejünk.
  3. A teteje tejszínes lesz(kókusztejszín), illetve akár az egész is lehet olyan, mint a tejszín, ha kevesebb vízzel csináljuk.
  4. A szűrőben maradt kókusz is felhasználható bármibe (sütemény, müzli, stb.), de magában bekanalazva is finom! 🙂
Tápérték
Adag: 50g kókuszreszelékből Kalória: 320 Zsír: 30 Net. szénhidrát: 3,6 Fehérje: 3
 

Videó a kókusztej elkészítéséről tőlem:

Tipp: Ha a kókuszreszeléked szárazabb és aprószemű, akkor sokkal simább kókuszvajat kaphatsz, ezeken a képeken másfajta kókuszreszelékből készítettem és teljesen folyósra darálódott le: 

10407863_785232901550880_3558081173382461375_n
11046679_785232921550878_3714476894367098654_n
Ez a sűrű folyékony krém megszilárdul, ha hagyjuk kihűlni és kókuszvaj lesz belőle. Kókusztej készítésén kívül kókuszkrém vagy túró is készíthető belőle.

Kép az elkészült kókusztejről:
kókusztej

 

További olcsó tejhelyettesítő ötletek összegyűjtve

 

Ha friss kókuszdiód van, hasonló módszerrel elkészíthető abból is a kókusztej.
Posta Reni is friss kókuszból készítette:

 

3 hozzászólás

  1. Szia! Meddig tartható el?

    • szia! hűtőben szerintem pár napig eltartható, én mindig egyből megiszom

      • Ez így van. Én nagyobb mennyiséget készítek, ami pár napig eláll hűtőben (szobahőmérsékleten sokkal rövidebb ideig), utána megsavanyodik, mint a normális tej (én úgy is szeretem, gyümölccsel, egészen joghurtszerű számomra, bár a joghurtról már igen távoli emlékeim vannak. viszont nagyon ritkán éri meg a kókusztej ezt a fázist, túl jó).

        Eddig turmixolással készítettem, amihez nem kell kókuszvajat készíteni, de ki fogom próbálni a fenti módszert, mert a turmixossal rengeteg kókuszreszelék-maradványt kell napokon belül felhasználni valamire, aminek van azért visszatartó ereje, bármilyen jók is a maradványt tartalmazó receptjeim. Itt a kókusz nagyobb arányban válik kókusztejjé, ez bizonnyal az összetételén is változtat, de nyilván így is igen jó, hisz a kókuszvaj is az 🙂

Szólj hozzá

Az e-mail címed nem lesz publikálva.

Question   Razz  Sad   Evil  Exclaim  Smile  Redface  Biggrin  Surprised  Eek   Confused   Cool  LOL   Mad   Twisted  Rolleyes   Wink  Idea  Arrow  Neutral  Cry   Mr. Green

Értékeld a receptet:  

Görgess a lap tetejére
Kérlek, kövess minket a Facebookon is!