KezdőlapKonyhai technikák
KezdőlapKonyhai technikák

Konyhai technikák

Az alábbiakban néhány hasznos ketogén/paleo konyhatechnikai eljárást szeretnék összeszedni 🙂

 

Emulzió

Emugeálással a zsírok nagy zsírmolekuláit kisebb cseppecskékké alakítjuk, így az emésztésükhöz nem kell a máj által termelt epesav. A szervezetben ennek segítsével képezzük, a bélsejtek által már hasznosítható, apró micellákat (miniatűr zsírcseppecséket). Ha ezt már előre elvégezzük, megkönnyítjük a szervezet munkáját. Könnyebb megemészteni így a zsírt, gyorsabban jutunk energiához, és nagyon jó sportoláshoz is. Érdemes 30 perccel sport előtt fogyasztani.
Ehhez olyan anyag kell, ami képes emulgeálni. Ilyen pl a tojás, a halikra vagy a napraforgó lecitin.

Emulzió segítségével készíthető italok, krémek, pudingok, szószok receptjei ide kattintva

Száraz húsokhoz szósz: majonéz, vagy majonéz összekeverve más fűszerekkel, sűrített paradicsommal, stb-vel nagyon jó 🙂

 

sütőpor helyettesítő: szódabikarbóna + borkősav

Sütőpor helyettesítése

  • 1 evőkanál szódabikarbóna + 1 kiskanál borkősav (nem cream of tartar)
  • 2 kanál szódabikarbóna + 1 kanál citromsav

 

 

Főzelék, leves sűrítése

  • tojással (felvered és belecsorgatod főzés közben, folyamatos keverés mellett)
  • kevés kókuszliszttel
  • darált lenmaggal

 

Tészta helyett

Julienne szeletelővel (ebayről 250ft) vékony csíkokra vágni cukkinit, répát vagy tököt és kevés zsiradékon megsütjük/megdinszteljük.

 

Bogyós gyümölcsök kimagozása

Kell hozzá egy régi turmixgép, életlen késsel. ilyenkor, ha turmixolunk, a magok lent maradnak az alján 🙂 aztán csak le kell szűrni. Nekem működik csipkebogyóval, kökénnyel, galagonyával 🙂

 

2 hozzászólás

  1. Tóthné Farkas Ilona

    Sziasztok!
    Nagyon érdekes dolgok ezek.tetszenek szeretném pontosan megismerni mindezt.
    Például ,az emulgeáláshoz mit kell használni és hogyan?

    • http://keto.hu/cimke/emulzio <- pl ezeknél a recepteknél mind emulzió van. Lecitin kell hozzá, zsír és szerintem víz, de pl a majonéz is emulzió, ott tojássárgája van (gondolom abban is van víz). Szóval a zsír egy olyan dologgal elvegyül amivel amúgy nem keveredik, hanem szétválik. A tojássárgája tartalmaz lecitint, ezért működik. Lehetne még napraforgólecitinnel(az is nagyon hasznos és jó dolog), de talán egyszerűbb a tojássárgája 🙂

Szólj hozzá

Az e-mail címed nem lesz publikálva.

Question   Razz  Sad   Evil  Exclaim  Smile  Redface  Biggrin  Surprised  Eek   Confused   Cool  LOL   Mad   Twisted  Rolleyes   Wink  Idea  Arrow  Neutral  Cry   Mr. Green

Görgess a lap tetejére
Kérlek, kövess minket a Facebookon is!